Nytårsfortsæt

Nytårsfortsæt..!

 

Jeg har aldrig rigtig været fortaler for at lave Nytårsfortsæt, da jeg mener man skal gå i gang med den ændring man ønsker lige når ideen opstår og ikke vente til årsskiftet. Men når nu det hedder Nytårsfortsæt så er ordet jo egentlig godt nok. Det er vel noget jeg ER i gang med og gerne vil fortsætte med, så derfor kom ud med dit nytårsfortsæt og hold den ved lige også i det nye år.

Hvordan starter man og hvordan holder man liv i en nytårs”fortsæt” Jeg må erkende at flere bruger årsskiftet til at starte på en frisk og gøre noget anderledes. Hvis Dit Nytårsfortsæt drejer sig om at komme i gang med løb, så læs med her.

Husk dog at der er ingen regler uden undtagelse, så dette er ikke en 100 % fast opskrift på at blive super løber uden skader…! Man skal også forholde sig til hvad det er man vil opnå. Vi har jo ikke alle samme mål for succes.

Da DU læser videre tolker jeg det som at Du har taget beslutningen om at starte et liv med løb 🙂 Super du er på rette vej, Beslutningen er vigtigere end snakken…!

– Jeg vil anbefale dig at vælge 3 dage om ugen hvor du afsætter tid til dig selv og din træning, allerhelst samme dag og samme tidspunkt. Max 1 time alt inkl (omklædning før, gå tur/løbetur/bad og omklædning efter) Selve træningspasset bør ikke være mere end 20 min de første par måneder.
– ALDRIG lade vejret bestemme om du skal af sted, det skal du! klæd dig i stedet på efter vejret.
– Start i det små, man må godt have ambitioner, men man må IKKE være overildet og tro man kan løbe 2 km efter en eller to uger, Hvis du gør det og fortsætter kan du være næsten helt sikker på at få skader.
– Alt efter dit niveau så skal du kun fokusere på gåture de første par uger, og så tilføjer du eks. 3 korte løbe/lunte pas af 100 til 300 meter.
– byg langsomt op, mærk efter i kroppen om du er øm på den gode eller dårlige måde, Det kan være svært at fornemme hvis man ikke har været vant til at være aktiv. Hvis evt. opstået ømhed kommer fra muskulaturen og du kan lokalisere det ved at trykke en finger ind i musklerne er jeg ikke så bekymret som hvis det kommer fra led/knogler og scener. DOG søg altid læge ved stor smerte eller tvivl.
– Find en makker at træne sammen med. Når man laver aftaler er det svære at ”glemme” træningen for der står jo en og venter på at DU kommer. Hold hinanden op på i skal træne, også når vejret er dårligt.
– HVIS du skulle ha et behov for at følge din udvikling på vægten for at holde dig i gang, så vej dig max en gang om ugen og igen helst samme tid. Men fokuser ikke kun på vægten. Find også et målebånd og mål lår, mave, bryst og overarme.  Der sker ofte det ved træning at man i perioder taber vægt og andre perioder ikke taber vægt eller endda tager på i vægt. Kroppen ændre sig, fedt forsvinder, kroppen opleves strammere og fastere og muskulaturen bliver stører, hvilket også fremmer en øget forbrænding af kalorier. Det er musklerne som forbrænder energi ikke fedt depoterne.

Jeg håber at du har fået lidt indsigt i hvad der skal til for at komme i gang med løb og at fastholde dig selv i træningen. Husk det er vigtigere at komme af sted en kort tur en ærgre sig over at man nu igen ikke fik tid til at komme ud på den lange tur man gerne ville have.

Hvis du derimod ikke er nybegynder men blot er gået i stå eller mistet lysten eller har været skadet, så er det lidt samme vej DU skal tænke. Måske kan du starte med en løbetur på 1000 meter Så kort tænker du nok, dig som har været vant til at løbe måske over 10 km 2 til 3 gange om ugen… Og ja, igen start i det små. dine scener og led/knogler er langt fra klar til at løbe igen alt efter hvor lang tid din pause har varet. Din kondition vil hurtigt vende tilbage igen og du synes ikke det er hårdt at løbe og prøver måske lige af om ikke du kan løbe 5 km og det gik jo fint… det prøver du da igen efter et par dage 🙂  Du smiler, men nu er det så at scener og led/knogler begynder at blive belastet og på et tidspunkt vil du måske opleve ømhed som ikke kommer fra ømme muskler, men af helt uforklarlige grunde kommer fra led eller scener… “jammen jeg er da ikke faldet eller har slået mig” Nej men du er måske gået for hurtigt frem i træningen.

Man skal ca. bruge 4 uger for at optræne musker. For knoglerne skal du regne med ca. 3 til 4 måneder og for dine sener er optræningstiden oppe på hele 6 til 8 måneder. Så pas på dig selv. Der er ingen andre til at gøre det for dig.

For dig som løb er nyt for, eller blot ønsker inspiration til løb kan jeg anbefale at anskaffe bogen: “Kom godt i gang med løb – og bliv ved” af Søren Hjerrild Mikkelsen Og som bogens tittel også fortæller, så ER det efter min mening en af de bedste vejledninger til at komme i gang med løbet på.

For alle som er i gang med løb kan jeg anbefale “Bliv løber for livet” af Rikke Rønholt
Der er masser af inspiration til træning…!

Bare gør det…! Tag tiden til det…! 🙂

Rigtig godt Nytår til alle

Dette indlæg blev udgivet i din-løbetræner. Bogmærk permalinket.